Goticko-renesanční kaple na bývalém hřbitově pod barokním kostelem. Postavena roku 1551, naposledy opravena roku 1909. Neobvyklá stavba na lichoběžníkovém půdorysu.
Kaple od severozápadu
Graficke pismenko Kaple stojí na jižním úbočí vyvýšeniny s farním kostelem, nad bývalou školou. Od autobusové zastávky Jeníkov, náměstí je vzdálena necelých 100 m jižně. Nejbližší železniční stanice Oldřichov u Duchcova na tratích Ústí n. L. - Chomutov a Teplice - Litvínov je vzdálena asi 2 km východně. V blízkosti kaple lze zaparkovat na prostranství pod farou.
Asi 2 km od centra Jeníkova se nachází rekreační nádrž Barbora i stejnojmenný golfový areál.

popis

Kaple stojí na bývalém hřbitově na jižním úbočí vyvýšeniny s farním kostelem sv. Petra a Pavla. Jedná se o malou, masivně působící budovu půdorysu nepravidelného lichoběžníku. V rozích závěru jednou odstupňované opěráky. Okna jsou lehce hrotitá bez kružeb, záklenky v silných zdech jsou však uzavřeny segmentovými oblouky. Nízká stanová střecha je osazena litinovým křížem. Venkovní omítka je prostá. Západní portál hrotitý s plasticky dekorovaným

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 27.7. 2008

Teplice  (TP)