Další z řady městských paláců v severní části středověkého Benešova nad Ploučnicí. Stojí mezi Horním zámkem a farním kostelem. Postaven 1552 pro Friedricha ze Salhausenu, později patřil některému z majitelů Konojed. Od roku 1705 špitál, dnes prázdný.
východní štít
Dům stojí v Zámecké ulici mezi Horním zámkem a farním kostelem. Přímo kolem něj vede žlutá turistická značka.

Konojedovský dům v Benešově nad Ploučnicí
    Rozrod Salhausenů vedl k výstavbě několika městských paláců, seřazených podél severozápadní části hradeb tehdejšího poddanského města Benešova nad Ploučnicí. Jeden z nich postavil pro Friedricha ze Salhausenu v roce 1552 stavitel Valentin Hirsch ze saského Annabergu. Později se objekt dostal do majetku některého z vlastníků panství Konojedy, odkud získal své jméno. Od roku 1705 sloužil jako panský špitál. Po roce 1945 opuštěn, v 70. letech 20.

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1 a Encyklopedie architektů, stavitelů, zedníků a kameníků v Čechách, 27.7. 2008

popis

Konojedovský dům je jednopatrová stavba, podélně usazená na severní straně Zámecké ulice mezi Horním zámkem (resp. Starschedelovským domem) a farním kostelem. Západní i východní průčelí vrcholí vysokými štíty, z nichž pohledově exponovaný západní je proveden s náročnou dekorací. Fasády průčelí jsou jinak jednoduché, členěné jen okny s kamenným ostěním a bosáží v rozích. Hlavní portál s polokruhovým záklenkem je v ose jižního průčelí. Vstupní

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 27.7. 2008