Kostel sv. Havla vystavěn r. 1771 na základech staršího českobratrského sboru v rokokovém stylu. Před kostelem stojí barokní mariánský sloup pocházející z roku 1768 a na úrovni apsidy kostela kamenný kříž s mariánským reliéfem.
Kostel sv. Havla v Dřevohosticích
Průčelí kostela
© Pavel Vítek 08/2008
Městys Dřevohostice leží na silnici II/150 mezi Přerovem a Bystřicí pod Hostýnem. Kostel sv. Havla leží cca 300 m od náměstí severozápadním směrem.

historie

Na místě dnešního kostela stál českobratrský sbor, vystavěný v letech 1570 – 1579. Současný kostel sv. Havla vznikl jeho přestavbou roku 1771 v rokokovém stylu. Některé části původního kostela byly zahrnuty do nové stavby, zbořeno bylo kněžiště a nahrazeno novým. K jeho bokům pak byly přistavěny sakristie a depozitář.
    Pavel Vítek - zdroj: Umělecké památky Moravy a Slezska 1, Academia, Praha, 1994, 9.8. 2008

popis

Kostel sv. Havla je podélná jednolodní stavba. Průčelí projmuto vystupujícím rizalitem a nad ním vztyčena hranolovitá věž. Vybavení interiéru je převážně z doby výstavby nového kostela. Současné varhany od krnovské varhanářské dílny pocházejí z roku 1949. Před kostelem stojí barokní mariánský sloup se sochou sv. Marie Immaculaty, pocházející z roku 1768. Na podstavci sloupu je umístěna pískovcová plastika s reliéfem Adama a Evy u rajského

Přerov  (PR)
    Dřevohostice