Hrady.cz
Zděná, původně renesanční hranolová zvonice postavená kolem roku 1600. Upravena v 18. století. Jako zvonice sloužila do roku 1894.
© Milan Caha 07/2008
Graficke pismenko Zděná zvonice stojí nedaleko kostela sv. Jana Křtitele na okraji bývalého hřbitova. Najdeme ji na západním okraji historického centra Kostelce, nedaleko od Pražské ulice.
24.7. 2008

historie

Zděná hranolová zvonice, původně renesanční. Postavena byla ve stejné době jako sousední kostel, tedy okolo roku 1600. V baroku, tedy v 18. století, získala zvonice novou stanovou střechu s lucernou a zvuková okna. Jako městská zvonice sloužila do roku 1894, poté tuto funkci převzaly věže nově dostavěné k farnímu kostelu na hlavním náměstí. Tam také byly přeneseny 3 zvony ze zvonice u sv. Jana Křtitele. Dnes slouží příležitostně jako výstavní