Farní kostel někdejších Mnichovic, dnešního Zálabí, tj. pravobřežní části Kolína. Postaven ve 14. století, po četných požárech upravován od 15. století, naposledy roku 1902. Obklopen zrušeným hřbitovem s četnými náhrobky z 18.–19. století.
Pohled od jihu
Graficke pismenko Kostel tvoří severovýchodní roh Jiráskova náměstí, přístupného od starého silničního mostu. V místě lze bezplatně parkovat. Přímo u kostela je zastávka linky 3 kolínské MHD. Hlavní nádraží je vzdáleno asi 1,5 m jihovýchodně, železniční zastávka Kolín Zálabí (trať Praha - Nymburk - Kolín) necelý kilometr severovýchodně. Kolem prochází modrá turistická značka.

Kostel svatého Víta v Kolíně - Zálabí
    Na pravém břehu Labe proti královskému městu Nový Kolín vysadil Sedlecký klášter ve 13. století ves Mnichovice. Některé indicie naznačují, že se mohlo jednat o pokus založení konkurenčního města. Na vyvýšenině nad břehem řeky byl postaven před polovinou 14. století kostel svatého Víta. Vzhledem k poloze v severním předpolí důležitého přechodu přes řeku jej postihovaly války a požáry, po nichž měnil svou podobu. Z původní gotické stavby se

Ivan Grisa. dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 22.7. 2008

popis

Kostel je jednolodní orientovaná stavba s mohutnou západní věží v ose a pravoúhlým nižším a užším presbytářem. Zevně je barokní, fasády lodi i závěru jsou poměrně prosté, věž má omítku členěnou štukovými pilastry s bohatě zdobenými hlavicemi. Z předsíně v podvěží vede dol lodi hrotitý portál z opravy po požáru roku 1497. Presbytář i sakristie mají gotické klenby, loď je plochostropá. Zařízení je převážně barokní z přelomu 17. a 18. století. Na

Ivan Grisa. dle Umělecké památky Čech, svazek 4, 22.7. 2008