Hošťálková
První luteránský sbor založen roku 1782, v letech 1829–31 přestavěn. Další úpravy proběhly v letech 1857–1858 a tehdy přistavěna novogotická věž. Nejstarší z vybavení kostela je křtitelnice, datovaná rokem 1791.
Evangelický kostel v Hošťálkové
Průčelí kostela
Graficke pismenko Obec Hošťálková leží na úpatí Hostýnských vrchů 12 km západně od Vsetína.
Evangelický kostel se nachází v centru obce a jeho věž je její nepřehlédnutelnou dominantou.

historie

Asi již ve 14. století, v období selské a pasekářské kolonizace, byla pravděpodobně založena obec Hošťálková, i když první písemná zpráva o obci pochází až z roku 1505. Původní luteránský toleranční sbor založen v roce 1782. V letech 1829 – 1831 byl kostel od základů přestavěn. Jeho úpravy proběhly v letech 1857 – 1858. Tehdy byla ke kostelu přistavěna věž v novogotické podobě.
    Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Moravy a Slezska 1, ACADEMIA 1994, 17.7. 2008

popis

Evangelický kostel je jednolodní podélná stavba. Chrámová loď obdélníkového půdorysu je odsazená od trojbokého kněžiště. Hranolovitá věž je předsazená v ose vstupního průčelí. Nejstarší součástí mobiliáře je křtitelnice, datovaná rokem 1791.