Bývalá synagoga z r. 1904 postavená na místě dřevěné synagogy z r. 1683. Budova radikálně přestavěna, zachovaly se obvodové zdi a kamenné vchodové schodiště. Po válce knihovna, kanceláře, byty a garáže.
© Milan Caha 07/2008
Graficke pismenko První Židé přicházejí do Blovic na počátku 16. století, snad v souvislosti s vyhnáním Židů z Plzně v r. 1504. Židovská náboženská obec zde existovala od 17.století až II. světové války. Deportace proběhla 15. a 22. 1. 1942 a z tehdejších 25 židovských občanů se nevrátil nikdo.
Bývalá synagoga se nachází asi 30 metrů od severovýchodního rohu náměstí, v Malé ulici čp. 205. Na tomto místě stála již od r. 1683 dřevěná synagoga krytá šindelem. Svému účelu sloužila do r. 1903, poté byla pro špatný technický stav stržena. Nová zděná modlitebna byla otevřena již v r. 1904. Původní budova prošla radikální přestavbou, zachovaly se jen obvodové zdi a kamenné vchodové schodiště. Po válce sloužila budova jako knihovna, kanceláře, byty a garáže.
Milan Caha (Zdroj: B. Rozkošná, P. Jakubec, Židovské památky Čech, Nakladatelství Era, 2004), 21.7. 2008