Synagoga je neznámého stáří. K bohoslužbám sloužila do 90. let 19. století. V r. 1897 byla prodána a slouží k bydlení. Dochovalo se jedno ze synagogálních oken.
synagoga od západu
© Milan Caha 07/2008
Bývalá synagoga (dům č. p. 102) stojí v středověké uličce v podhradí. Asi 100 metrů od ní je židovský hřbitov.
17.7. 2008

historie

Židé žili v Rabí od konce 15. století. Již v té době zde byla pravděpodobně židovská modlitebna, protože koncem 15. století býval rabský rabín zároveň i vrchním rabínem prácheňského kraje. Stáří synagogy v č. p.102 není známo. Je doloženo, že tento dům měli Židé v pronájmu a do vlastnictví jej získali až v roce 1839. K bohoslužbám sloužil jen do 90. let 19. století. Rabská židovská náboženská obec zanikla v roce 1897, její majetek včetně tří tór

Milan Caha (Zdroj: B. Rozkošná, P. Jakubec, Židovské památky Čech, Nakladatelství Era, 2004), 17.7. 2008