Kaple v přechodném stylu mezi renesancí a barokem na bývalém hřbitově v údolí pod někdejším hrazeným městem, upravena na smuteční síň. Hřbitovní zeď s renesanční vstupní branou a barokní výklenkovou kaplí.
Pohled od severu, vlevo výklenková kaple
Graficke pismenko Kaple stojí přímo u silnice II/260 (Hřbitovní ulice), od silnice I/15 za odbočením Údolní ulice. Zaparkovat je možno u nedaleké restaurace Na růžku, autobusová zastávka na náměstí je asi 300, železniční stanice Úštěk asi 600 m daleko. Nedaleko prochází červená turistická značka do Blíževedel.
Restaurace Na růžku nabízí teplá jídla i v neděli, prostředí je "rázovité", ceny lidové, s následky požití stravy se můj organismus vypořádal bez akutních následků.

Kaple Nejsvětější Trojice v Úštěku
    Koncem 16. století byl městský hřbitov přemístěn od farního kostela na náměstí do údolí dnešního Úštěckého potoka na okraj Lipského (Německého, dnes Českolipského) předměstí. Dokladem toho je jeho brána, pocházející z té doby. Po skončení třicetileté války zde byla kolem roku 1670 postavena kaple v přechodném stylu mezi renesancí a barokem. Nelze vyloučit, že nahradila válkou poškozenou starší stavbu. Po opětném přenesení hřbitova dále od města

popis

Kaple má hranolový presbytář s příčně posazenou lodí. Obě kratší stěny lodi a závěrovou stěnu presbyráře završují vrstvené štíty, zastřešení je sjednocením sedlových střech, na jejich styku je vztyčen osmiboký sanktusík s lucernou a jehlancovou střechou. Okna lodi i presbytáře mají segmentové záklenky. V západním průčelí je osazen osový hrotitý portál se zkosenou hranou (pozůstatek starší stavby?), nad ním je malé okénko, po jeho stranách niky s

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 4, 13.7. 2008