Jedna z nejmenších MPR v ČR byla vyhlášena zejména na ochranu souboru gotických štítových domů, doplněných pozůstatky městského feudálního sídla, barokním kostelem a domy z 18.–19. století. V ochranném pásmu řada památek maloměstské architektury.
Štítové domy v západní části severní strany náměstí
Úštěk leží na silnici I/15 přibližně v polovině cesty z Litoměřic do Zahrádek. Parkování ve městě není zpoplatněné, problémy nastávají zejména v období městských slavností a trhů, kdy je centrum pro automobily uzavřeno.
Přímo na náměstí končí několik autobusových linek. Železniční stanice Úštěk na trati Lovosice - Česká Lípa je od náměstí vzdálena asi 300 m.
Město je východiskem několika turistických značek do Českého Středohoří i Kokořínska.

Městská památková reservace Úštěk
    Úštěk byl jako poddanské město vysazen pravděpodobně ve druhé polovině 13. století. Zaujal vrchol ostrožny nad údolím Úštěckého potoka a jeho pravého přítoku (Červený potok). Město bylo omezeno na vřetenovité náměstí, kterým procházela dálková cesta z Litoměřic do Lipého (České Lípy). Na obou jeho koncích byly postaveny věžovité brány, nazývané podle směru cesty. Před nimi byla nevelká předměstí. Na konci 14. století vložili Škopkové z Dubé do

Ivan Grisa, dle Paměť měst, Odeon, 1975, 13.7. 2008