Hrady.cz
Farní kostel, součást areálu barokních staveb a soch na bývalé návsi. Na zdi bývalého hřbitova kolem kostela i na jeho ploše jsou umístěny významné sochy z dílny Matyáše Bernarda Brauna.
Kostel od jihozápadu
V popředí socha Chrona.
Graficke pismenko Citoliby prochází silnice II/229 Louny - Rakovník, na Tyršově náměstí lze zaparkovat. S Louny je spojuje několik autobusových linek. Železniční zastávku na trati Kralupy nad Vltavou - Louny - Most sice obec má, nestaví na ní však žádné vlaky. Od vlaku lze dojít ze stanice Chlumčany po žluté značce údolím Smolnického potoka a přes Brloh (asi 3,5 km).
Kostel stojí v jihovýchodním koutě Tyršova náměstí.

Kostel svatého Jakuba Většího v Cítolibech
    Dokončen roku 1715 pravděpodobně na místě starší stavby, opraven roku 1959 a znovu v 90. letech 20. století. Původně obklopen hřbitovem, jehož ohrazení se zachovalo, dnes chrání několik barokních soch přenesených z okolí.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 12.7. 2008
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Barokní orientovaný jednolodní kostel, obdélný s polokruhově zakončeným presbytářem a hranolovou věží v ose západního průčelí. Na obou bocích presbytáře obdélné přístavky (na severu sakristie). Fasády zdobeny štukovými prvky (pilastry, šambrány oken). Na pylonech plotu hřbitova osazeny Braunovy sochy Víry a Chrona. Vnitřní zařízení soudobé se stavbou, vzhledem k účasti M. B. Brauna a V. V. Reinera velmi hodnotné.