Barokní vodárenská věž postavená pro zásobování zámeckého areálu vodou. Stojí na náměstí, obklopeném barokními stavbami a sochami. Po ztrátě původní funkce sloužila jako byty, klubovny, dnes v soukromém vlastnictví.
Vodárna od jihozápadu
Graficke pismenko Citoliby prochází silnice II/229 Louny - Rakovník, na Tyršově náměstí lze zaparkovat. S Louny je spojuje několik autobusových linek. Železniční zastávku na trati Kralupy nad Vltavou - Louny - Most sice obec má, nestaví na ní však žádné vlaky. Od vlaku lze dojít ze stanice Chlumčany po žluté značce údolím Smolnického potoka a přes Brloh (asi 3,5 km).

Vodárenská věž v Cítolibech
    První zmínka o vodovodu v Cítolibech pochází sice již z roku 1569, vodárenská věž byla ale pravděpodobně postavena až po roce 1717, kdy byl zřízen bazén v zámeckém parku. První přímá zmínka o věži však pochází až z roku 1785, první zachycení její podoby přináší veduta z roku 1812. Roku 1885 byla při opravě snížena střecha (z té doby dochovaná korouhvička). Vodárna přestala fungovat ve 20. letech 20. století, kdy zde byl zřízen sirotčinec.

Ivan Grisa, dle Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, svazek 1, 12.7. 2008

popis

Vodárenská věž v Cítolibech stojí v severozápadním koutě Tyršova náměstí, nedaleko rybníčku. Jedná se o hranolovou čtyřpodlažní stavbu (suterén, přízemí a dvě patra) o půdorysu 8,2 x 8,6 x 8,9 x 8,6 m, který se směrem vzhůru zužuje. U severní stěny do výše 1. patra dosahuje vstupní přístavek, východní stěna je bez oken, jižní a západní dvojosá. Fasády člení omítkové liseny, střecha je jehlancová, krytá taškami. V suterénu se dochovaly stopy po