Barokní kostel z roku 1708 v dominantní poloze na horním okraji vsi. Bývalý hřbitov kolem něj vyklizen, přístupové schodiště rozpadlé. Na přilehlé návsi barokní sochy.
Hlavní průčelí z bývalého hřbitova
Graficke pismenko Mirošovice leží na silnici II/257 z Bíliny na Louny. Kostel tvoří zejména ve směru z Loun nepřehlédnutelnou dominantu vsi. Vede přes ni málo frekventovaná autobusová linka, železniční stanice je nejblíž v Bílině (cca 5 km). Vsí, která je nyní místní částí obce Hrobčice, prochází značená cyklostezka, pěší turista je odkázán na neznačené cesty.

historie

Filiální kostel nechali postavit majitelé bílinského panství roku 1708. Po roce 1945 byl vydán na pospas živlům všeho druhu, takže počátkem 90. let byl jeho stav naprosto dezolátní. Na rozdíl od zdejšího zámku se jej podařilo důkladně opravit.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 11.7. 2008

popis

Kostel stojí na horním okraji silně svažité návsi. Hlavní průčelí je jižní, z návsi k němu přes bývalý hřbitov vede dnes silně poničené a neprůchodné schodiště. Ke kostelu je nutno obejít hřbitov a shora otvorem v jeho ohradní zdi projít. Kostel je jednolodní s odsazeným, polygonálně uzavřeným presbytářem. Loď je na obou stranách rozšířena segmentovými rizality. Po obou stranách presbytáře se nacházejí přízemní přístavky, patrně sakristie.

Teplice  (TP)
    Mirošovice