Masivní zděná raně barokní zvonice, součást poutního mariánského areálu. Je umístěna v jedné z diagonál eliptické ohradní zdi hřbitova, uprostřed něhož stojí kostel. Postavena z úsporných důvodů místo uvažovaného kostelního dvojvěží.
Pohled od jihu, vpravo průčelí kostela

Zvonice v areálu kostela Nanebevzetí Panny Marie v Hemži u Chocně

Graficke pismenko Stavba vznikla současně se sousedním kostelem v 80. letech 17. století, pravděpodobně jako úspornější varianta původně zamýšleného západního dvojvěží. Dnešní úprava střechy je pravděpodobně výsledkem opravy na počátku 19. století. V nedávné době spolu s kostelem opravena.
Ivan Grisa, dle Karel Kuča, České, moravské a slezské zvonice, 11.7. 2008

popis

Vysoká hranolová kamenná věž, stojící v severozápadní radiále eliptické ohradní zdi areálu. Vstup z úrovně suterénu zvnějšku areálu do válcové schodišťové věžice na severním boku. V přízemí ze hřbitova márnice s malbou sv. Jana Nepomuckého z 1. poloviny 19. století. Obě další patra se otevírají na každém boku jedním velkým oknem s kruhovým záklenkem a dřevěnými žalusiemi (s výjimkou severního boku 1. patra, kam dosahuje schodišťová věžice).