Mariánské poutní místo na náhorní planině nad údolím Orlice u Chocně. Areál sestává z kostela, zvonice a hřbitova, ohraženého kamennou zdí s třemi kaplemi. S Chocní ho spojuje lipová alej.
Pohled od západu přes hřbitovní zeď
Graficke pismenko Hemže leží na silnici II/312 z Chocně do Libchav. Parkování je možné přímo u kostela. Nejbližší železniční stanice Choceň leží přibližně 2,5 km jihozápadně. Přes Hemži prochází žlutá turistická značka vedená po poutní cestě lipovou alejí. Nedaleko jsou i přírodní reservace Peliny a Hemže - Mýtkov.

Poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Hemži u Chocně
    Poutní místo bylo zřízeno na konci 17. století, vlastní kostel postaven roku 1683, opraven 1897–98 a znovu koncem 20. století. Z Chocně sem vede lipová alej, kolem poutního areálu vyrostla ves.

popis

Jednolodní raně barokní kostel s užším, polokruhovitě uzavřeným presbytářem a bočními mělkými kaplemi, vytvořenými vtažením opěrných pilířů dovnitř stavby. Západní průčelí s osovým portálem a oknem se segmentovým záklenkem vrcholí volutovým štítem, ostatní fasády prosté, členěné jen okny a vpadlinami výplní nosných článků stavby. Po obou bocích presbytáře sakristie s oratořemi v patře. V současné době obnovena původní červeno-šedo-bílá barevnost

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 11.7. 2008

Pardubický kraj