Gotický, několikrát upravovaný kostel v centru velké obce na levém břehu Ohře proti Lounům. Jeden z prvních českých dokladů snahy o vytvoření "průčelí" na straně závěru jako kompensace polohy kostela vůči centru obce.
Graficke pismenko Dobroměřice leží na původní trase silnice Louny - Most (Bílina), parkování je možné na návsi přímo u kostela. Přes obec vede několik autobusových linek, železniční zastávka Dobroměřice na trati Kralupy nad Vltavou - Louny - Most je vzdálena asi 400 m. Přes obec prochází modrá turistická značka Louny - Raná - Most. Ze vsi je možno podniknout i výstup na další dominantu Lounska, kopec Oblík.

Kostel sv. Matouše v Dobroměřicích
    Stavba pochází z 2. poloviny 13. století. Přestavby ve 14., 15. a 16. století. Restaurován roku 1907, od té doby minimálně udržován. Od husitských válek do roku 1625 sloužil nekatolíkům. Původně zřejmě sloužil kromě církevní funkce i jako část systému obrany přechodu Ohře u Loun.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 11.7. 2008

popis

Jednolodní kostel s hranolovým presbytářem orientovaným k východu, mohutnou jižní předsíní a věží v severním koutě mezi lodí a presbytářem. Zdivo většiny částí kostela z lomového kamene, v rozích armovaného tesanými kvádry. Západní průčelí s hrotitým portálem a mladším polokruhovým oknem vrcholí jednoduchým cihlovým trojúhelným štítem, na jehož vrcholu osazen patriarší kříž. Obdobný štít i nad vítězným obloukem. V jižním boku lodi hrotitá okna s

Louny  (LN)
    Dobroměřice