Původně románský kostel v Nebovidech pochází z 12. století. Četné přestavby ve 14.–18. století mu daly dnešní, převážně barokní vzhled. Bývalá fara na protější straně ulice vznikla v sousedství zbytků horní tvrze, zvané Okrouhlá.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 07/2010
Graficke pismenko Nebovidy se nacházejí jihovýchodně od Kolína, na silnici III. třídy do Červených Peček, která odbočuje ze silnice I/38 u kolínského místního nádraží. Obec je rozdělena hlubokým údolím Nebovidského potoka. Na místní komunikaci, která obě části obce spojuje, funguje pro vozidla dodnes brod.
Kostel stojí na vysokém ostrohu nad východním břehem potoka. Parkování je možné přímo u něj. Nejbližší železniční zastávka Červené Pečky (trať Kolín - Ledečko) se nachází asi 500 m vzdušnou čarou jihozápadně od kostela, vzhledem k výše zmíněné konfiguraci terénu je reálná vzdálenost podstatně větší. Přímo přes centrum obce projíždějí linkové autobusy, jejich četnost ve volných dnech je však mizivá.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně v pátek od 16.00.

Kostel svatých Petra a Pavla v Nebovidech
    Kostel v Nebovidech pochází z 12. století. Od 14. století tvořil opevněnou jednotku se sousední horní tvrzí, zvanou Okrouhlá. V téže době zanikla románská loď, kterou nahradila gotická stavba, k jejímuž severnímu boku byla přiložena předsíň. Důkladnou přestavbou prošel objekt v polovině 18. století: roku 1757 byla prolomena nová velká okna a k západnímu průčelí byla přistavěna věž, rok nato vznikla jižní sakristie. Vzhled stavby scelila nová

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979 a webové stránky http://www.cestyapamatky.cz/kolinsko/nebovidy/, 3.8. 2010

Kolín  (KO)
    Nebovidy