Původně románský, několikrát přestavovaný a zvětšovaný farní kostel velké vsi ve středním Poohří. Dne 4. 7. 2008 se zřítila jeho nejstarší část. Další osud stavby je nejistý.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 04/2011
Graficke pismenko Nejbližší železniční stanice Lenešice na trati Kralupy nad Vltavou - Most se nachází asi 1 km od kostela. Autobusové zastávky leží na hlavní silnici, procházející obcí cca 300 m od objektu. Kolem kostela prochází modrá turistická značka Louny - Raná - Most. Nedaleko je velký Lenešický rybník.

Kostel svatých Šimona a Judy v Lenešicích u Loun
    Původně románský, postavený ve třech etapách. Opraven roku 1539 a 1666, roku 1800 pozdně barokně upraven a rozšířen. Dlouhodobé zanedbání údržby vedlo k havarijnímu stavu, který dne 4. 7. 2008 způsobil zřícení celé západní části s románskou věží. Oprava a statické zajištění stavby přitom měly začít 11. 7. 2008. Západní část se po zřícení má obnovit, práce začaly v létě 2009 (viz odkaz).
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2 a zpráv z místních zdrojů, 7.7. 2008

popis

Kostel se až do 4. 7. 2008 skládal ze západní románské části, vrcholící věží se dvěma patry románských okének a východního závěru z roku 1800 ve stylu velmi pozdního baroka. Jednalo se o jednolodní stavbu s hranolovým presbytářem a nízkou sakristií. Zřícení západní části bohužel znamená zánik nejcennější části objektu. Část zařízení byla prozatím odvezena do depositáře v Litoměřicích, budoucí osud torsa kostela je nejistý. Za závěrem stojí

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 7.7. 2008

Louny  (LN)