Polozděná renesanční hranolová zvonice z roku 1587, postavená za Šimona Mírka ze Solopysk. Upravena v roce 1886.
© Milan Caha 09/2008
Graficke pismenko Zvonice byla postavena roku 1587 tehdejším majitelem Plaňan Šimonem Mírkem ze Solopysk. Důvodem byla pravděpodobně malá nosnost štíhlé věže sousedního románského kostela. Je možné, že měla i obrannou funkci, v prvním zděném patře jsou úzká střílnová okna. Zvonice byla opravena v roce 1886, při této přestavbě bylo přízemí upraveno na márnici. Tehdy rovněž vznikla barevná úprava fasády a původní střecha byla nahrazena dnešní osmibokou jehlancovou střechou. V jižní stěně je nápisová deska z roku 1587, svědčící o datu výstavby zvonice. V prvém patře je zřízena malá expozice o zvonici a zvonařství. V roce 2008 byla započata oprava střechy zvonice, poničené orkány, plánována je i oprava bednění.