Krátké dochované úseky hradeb obklopující město Skalica pocházející ze 14. století. Ohrazení zřejmě částečně zahrnulo do svého obvodu i starší opevněné sídlo.
Severná brána
Graficke pismenko Město Skalica najdete nedaleko moravských hranic, západně je Hodonín, severovýchodně Strážnice. Je to staré středověké královské město, tudíž jsou tu k vidění zajímavé stavební památky např. rotunda sv. Jiří, pozůstatky raně středověkého hrádku, františkánský klášter, další kostely a kláštery, radnice, domy...
14.12. 2008

Hradby
    Hradby opředené pověstmi kolem jejich vzniku (král Bela IV. dokonce i král Bela II. Slepý) vznikly približně v roce 1372 za kralování Ludvíka z Anjou. Prý to měly být hradby tak mohutné, že se na jejich dolních a horních baštách dokázal otočit volský zápřah. Ve skutečnosti to asi tak nebylo, ale žádná z bašt se nezachovala. Ze čtyř bran se zachovala jen jediná, a to Severní brána, ze které jsou jen ruiny. Nejzachovalejší úsek hradeb je při

filip ingr, 3.7. 2008

O opevnění města hradbami
    Když se král Bela II. Slepý dostal po rocích zápasení zpět na uherský trůn rozhodl se, že za to, že se ve Skalici narodil, dá ohradit město hradbami tak hrubými, aby po nich mohly přejet dva vozy vedle sebe. Po čase se králův příkaz zdál příliš náročný, a proto je postavili tak mohutné jen na jednom místě a jinde už byly normální velikosti. Když král znovu přijel do města, ptal se na vykonanou práci, radní podplatili králův průvod, aby mu

popis

Hradby měli čtyři brány. Nejvýznamnější byly Strážnická a Holíčská – procházela tudy obchodní cesta zvaná Česká, kterou ještě před postavením hradeb chránil raně středověký hrádek v místě dnešní Kalvárie. Hradby se dochovala jen v krátkých úsecích a na některé byly nalepeny domky.
    filip ingr, 8.7. 2008