Raně barokní kostelík s rodinnou hrobkou nad Vojnicemi byl postaven roku 1687 Václavem Markvartem z Branišovic. Dodnes je majetkem vlastníků místního zámku, proto je velmi omezeně přístupný. Slohově jednotné vnitřní vybavení z konce 17. století.
Kostel od severovýchodu
© Ivan Grisa 07/2010
Graficke pismenko Kostelík stojí severně od Vojnic na úbočí hory Klokotín. Z vojnické návsi (možnost parkování) k němu lze dojít po místní komunikaci a luční cestou podél ovocného sadu. Při pohledu od vsi ho cloní veliké lípy.
Vzhledem k tomu, že se v kostele nekonají pravidelné bohoslužby, je přístupný velmi sporadicky (cca třikrát ročně: Velikonoce, Vánoce, svátek Navštívení).

Kostel Navštívení Panny Marie ve Vojnicích
    Václav Markvart z Branišova nechal nad svým sídlem ve Vojnicích roku 1687 postavit jednoduchý bezvěžový kostelík s kolmo přisazenou kaplí sv. Martina, která posloužila jako rodinná hrobka. Kostel byl vždy majetkem zámeckých pánů, tento stav trvá dodnes. Stavba se i s vnitřním zařízením zachovala prakticky v původní podobě z přelomu 17. a 18. století. Pozoruhodné jsou malované epitafy v kapli svatého Martina i náhrobní tabulka dcer pozdějších

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982, 14.7. 2010

Navštívení Panny Marie