Drobná sakrální památka z r. 1873 na návsi, která byla celkově zrekonstruována v roce 2002. Kaple leží asi 200 m západním směrem od terénních pozůstatků místní tvrze.
kaple od severozápadu
Graficke pismenko Kaple se zvonicí ve Vitčicích se nachází přibližně v centru návsi. Asi 200 m východním směrem od kaple lze vystopovat zbytky tvrziště v místě mezi domy čp. 102 a 113, které se dodnes místními usedlíky nazývá „Cimburk“.
Ondřej Štěpánek, 6.7. 2008

historie

Historie místní kaple se datuje od roku 1873, kdy byla postavena na místě zchátralé zvonice. Iniciátorem stavby byl zdejší rolník František Řezáč z čp. 19, který když v roce 1866 zemřel na choleru, zanechal v závěti povinnost pro svou ženu hradit náklady na její výstavbu. Projektu se tehdy chopili zastupitelé obce a u kojetínského stavitele Jindřicha Kotoučka nechali zhotovit plán stavby. Kaple se dočkala první opravy v 60. letech minulého

popis

Kaple je jednoduchou sakrální stavbou podkovovitého půdorysu. Kaple je orientována východozápadním směrem s oltářem umístěným u východní stěny. Vchod do kaple je veden ze západní strany jednoduchými dveřmi. Jižní a severní stěna kaple je proražena vždy jedním oknem. Nad vchodem do kaple se zvedá malá věžička se čtyřmi okny zakončená špičatou střechou s kopulí a křížem. Vnější stěny kaple jsou zdobeny jednoduchými vlisy.