Nepatrné terénní pozůstatky tvrze mezi čp. 102 a 113, prvně zmiňované roku 1405, která se naposledy uvádí roku 1466. Zanikla nejspíše během česko-uherských válek.
celkový pohled na čp. 113 od čp. 102
Graficke pismenko Obec Vitčice leží v jižním cípu okresu Prostějov a svým katastrem sousedí s okresem Přerov a Kroměříž.
Samotná tvrz pak stávala v místech dnešních rodinných domu č.p. 102 a 113 s přilehlými pozemky na východním konci obce, cca 200 m od místní kaple v místě, které je místními usedlíky pojmenováno jako „Cimburk“.
1.7. 2008

historie

Vitčice se objevují v písemných pramenech poprvé v roce 1353, kdy část vsi držel Jenec ze Srbců. V roce 1358 držel díl vsi Ctibor z Vitčic, roku 1368 Pavel a Držek z Vitčic. Potomci těchto se psali také s přídomkem "z Prus". Jan Konček z Prus roku 1386 sjednotil pro sebe celou ves. Roku 1405 se prvně uvádí zdejší tvrz, když ji za držení Meška z Vitčic přepadl a vyloupil Jan z Dlouhé Vsi. Tvrz se naposledy uvádí roku 1466, když ji po smrti Jana z

Iustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, M. Plaček, Libri 2001, 1.7. 2008

popis

Nepatrné terénní pozůstatky tvrziště o původních rozměrech 25 x 18m se dochovaly v hospodářských traktech domů čp. 102 a čp. 113, a to ve formě asi 3 m vysokého okrouhlého pahorku zachovaného asi z ½ o rozměrech cca 10 x 14m. Jádro tvrziště bylo z větší části zdevastováno a zarovnáno v období před II. světovou válkou . Stavitel tvrze využil výběžek návrší a do něj se zařezávající úžlabiny dnešní úvozové cesty. Tato úžlabina poskytovala