Původně románský, několikrát rozšířený farní (děkanský) kostel. Současný vzhled je dán převážně barokní přestavbou z let 1716–17. Původně součást johanitské kurie, dodnes obklopen bývalým hřbitovem s kostnicí v severozápadním nároží.
Kostel od severovýchodu
© Ivan Grisa 05/2011
Graficke pismenko Radomyšl leží na silnici II/173 ze Strakonic do Sedlice, která se tu protíná se silnicí II/139 z Kbelnice do Horažďovic. Parkování v městysi je bezplatné. Nejbližší železniční zastávka Radomyšl zastávka na trati Březnice - Strakonice se nachází na jižním okraji centra městyse. Ve volných dnech je vlak pro obec téměř výhradním spojením hromadnou dopravou.
Kostel je přístupný v době bohoslužeb, které se konají o nedělích od 8.30.

Kostel svatého Martina v Radomyšli
    Původně románský, několikrát rozšířený farní (děkanský) kostel. Nejstaršími prvky jsou dvě západní pole hlavní lodi, pocházející ze III. čtvrti 12. století. Nad západním polem lodi byla vztyčena masivní věž. Roku 1284 je doložen jako farní, někdy v té době byla loď prodloužena o jedno pole k východu a kostel byl uzavřen pravoúhlým presbytářem o stejné šířce. Před rokem 1388 podnikl zdejší farář vlastním nákladem vrcholně gotickou přestavbu,

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980 a http://www.radomysl.net/ob_pamatky.htm, 30.5. 2011