Tvrz, částečně dochovanou v dnešním domě čp. 1, postavil před rokem 1573 Friedrich ze Salhausen. Residenční funkci ztratila roku 1603. Tvrz během dalších let zchátrala, po roce 1870 byla důkladně přestavěna. Dnes soukromý obytný dům.
Tvrz od jihovýchodu
© Ivan Grisa 11/2009
Graficke pismenko Někdejší tašovská tvrz stojí u cesty do Čeřeniště (žlutá turistická značka) asi 50 m nad křižovatkou u budovy obecního úřadu, kde také zastavují autobusy linky Ústí n. L. - Rýdeč - Litoměřice. Objekt je nepřístupný, střežený smutným tichým a hrubosrstým hlídačem.

Tvrz v Tašově
    Panské sídlo existovalo v Tašově snad již roku 1321, kdy se po něm psal Dobeš. Jeho místo a podobu neznáme. Tvrz, částečně dochovanou v dnešním domě čp. 1, postavil před rokem 1573 Friedrich ze Salhausen. Residenční funkci ztratila roku 1603, kdy Tašov získal Radslav Vchynský. Jeho synovci Vilémovi byla posmrtně zkonfiskována roku 1634. Od té doby Tašov patřil k Záhořanům. Tvrz během dalších let zchátrala, po roce 1870 byla důkladně přestavěna.

Ivan Grisa, dle J. Úlovec a kol.: Encyklopedie českých tvrzí, III. díl, Argo 2005, 14.11. 2009

Ústí nad Labem  (UL)