Nejznámější strom v Čechách. Podle pověsti se zde setkal kníže Oldřich se selkou Boženou, která se stala kněžnou. Nejstarší zpráva pochází z Kosmovy kroniky z poč. 12. století. Dub již dvakrát překonal požár.
Graficke pismenko Památný strom, kde se podle pověsti setkal kníže Oldřich s Boženou, která mu, ač byl ženat učarovala. Jednou z nejznámějších pověstí, která je dodnes námětem mnoha umělcům, je příběh knížete Oldřicha z rodu Přemyslovců a krásné pradleny Boženy. K tomuto setkání mělo dojít v roce 1002 (1004). Pro upřesnění je třeba uvést, že kníže Oldřich měl v té době úděl na Žatecku a se selkou Boženou se seznámil, přestože již byl v té době ženatý. Pravdou je, že tento příběh mající charakter spíše červené knihovny do tehdejší velice drsné a bratrovražedné doby příliš nezapadá a nejspíše všechno bylo trochu jinak. Důležité je, že se z tohoto ...
    strom, památný strom
     Louny  (LN)