Farní kostel na náměstí někdejšího samostatného města Podmokly postaven r. 1858 podle plánů arch. J. Perthena ve stylu novorománské baziliky. Vyřezávaný renesanční hlavní oltář z r. 1605 s kamennou křtitelnicí přenesen r. 1958 z kostela ve Krásném Studenci zbořeného r. 1966.
kostel od východu
Graficke pismenko Katolický kostel sv. Františka z Assisi, někdy též Serafínského, stojí uprostřed Husova náměstí v centru původní zástavby Podmokel asi 200 m od hlavního nádraží. V okolí je možno najít řadu zajímavých domů z 19. a první poloviny 20. století. V blízkosti je též pseudoslohový evangelický kostel a židovská synagoga. Z náměstí se lze vydat příkrým stoupáním do zdejší zoologické zahrady nebo na Pastýřskou stěnu.

historie

Rychlý růst Podmokel po výstavbě Pražsko-drážďanské dráhy vedl ke zřízení samostatné farnosti. V letech 1856–1858 byl postaven podle projektu arch. J. Perthena nový novorománský kostel sv. Františka z Assisi (neboli Serafínského). Vysvěcen byl roku 1861. Roku 1958 sem byl ze zchátralého kostela v Krásném Studenci (nyní městská část Děčín XXIV), který byl nakonec roku 1966 demolován, přenesen cenný renesanční hlavní oltář z roku 1605. Řezbář D.

Ivan Grisa (dle Rytíři z Bünau v Čechách a v Sasku), aktualizace a doplňky Jiří Špaček, 28.6. 2008

popis

Jednolodní novorománský kostel s mírně odsazeným, polygonálně uzavřeným presbytářem, orientovaným k jihu a věží nad štítem severního hlavního průčelí. Uvnitř na bocích mělké výklenky, oddělené pilíři nebo dvojicemi sloupů. V lodi obdélná sdružená okna s kruhovými záklenky, v presbytáři okna kruhová nad slepými sdruženými okny. Zařízení kromě renesančního hlavního oltáře a kamenné křtitelnice novorománské.