Hrady.cz
Zámek vznikl přestavbou starší tvrze ze 14. stol. Do konce 17. stol. byl často přestavován v gotickém, renesančním a poté barokním slohu. Dnes zámek slouží jako umělecká škola, koncertní a obřadní síň, atp.
Graficke pismenko V první polovině 14. století založil Adam z Konice nebo jeho syn Ješek novou tvrz poprvé připomínanou roku 1351. S přestávkami sloužila tvrz jako sídlo vrchnosti (páni z Cimburka, páni ze Švabenic) až do konce 17. století. Během těchto let byla tvrz jistě často přestavována a upravována aŤ již goticky, renesančně nebo barokně. Poslední barokní přestavbu provedl stavitel L. Glöckel po roce 1705 pro příležitostné letní pobyty opatů premonstrátského kláštera Hradisko a jejich suity. Další úpravy provedla rodina Přízů, která zámek vlastnila v letech 1825-1945. Dnes slouží zámek potřebám města Konice jako umělecká škola, konceertní a obřadní síň atd. ...