Evangelický kostel v Podmoklech byl postaven v l. 1881-1884 (návrh G. L. Moeckel, stavitel W. Nickel). Na vybudování kostela měl významnou zásluhu průmyslník Franz Jordan. Eklektický kostel v novogotickém a novorománském stavebním stylu. Po roce 2000 prošel kostel celkovou rekonstrukcí.
Kostel stojí nad nejvyšším bodem podmokelské části Teplické ulice, asi 400 m od hlavního železničního nádraží, u autobusové zastávky Teplická.
12.5. 2013

historie

Podmokly, které jsou dnes částí města Děčín, byly do r. 1942 samostatným městem. V důsledku výstavby železniční trati Praha - Drážďany došlo po roce 1850 k prudkému rozvoji města. V té době žilo ve zdejší oblasti mnoho protestantů, zejména saského původu. Evangelická obec, spadající původně pod farnost v Habřině u Úštěka, se osamostatnila v roce 1874. O výstavbu evangelického kostela, postaveného v l. 1881 - 1884, se významně zasloužil

popis

Orientovaná stavba s prvky pseudorománského i pseudogotického slohu. S příčnou lodí a polygonálním závěrem, v západním průčelí včleněna hranolová věž s osmibokou horní částí a vysokou jehlancovou střechou. Celá vnější fasáda je z pískovcových kvádrů, doplněná články z červeného kamene, s dvakrát odstupněnými opěráky. Od jihu je přístup dvojramenným schodištěm. Stavba bazilikálního charakteru s křížením, s trojbokým kněžištěm. Boční lodě jsou