Hrady.cz
Trojiční sloup z roku 1750, dílo polenského rodáka, žáka Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa, sochaře Viktora Václava Morávka.
sousoší Nejsvětější Trojice na Husově náměstí
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Barokní sousoší Nejsvětější Trojice (nesprávně označované za morový sloup) na východní straně Husova náměstí v Polné patří k vrcholným dílům polenského rodáka, žáka proslulého pražského sochaře Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa, Viktora Václava Morávka. Dílo si objednal tehdejší polenský děkan Petr Florian a na náměstí je od roku 1750. Kromě centrálního sloupu znázorňujícího Nejsvětější Trojici, je na sloupu umístněno 8 světců: Panna Marie, sv. Josef, sv. Jana Nepomucký, sv. Antonín Paduánský, sv. Václav, sv. Florián, sv. Vojtěch a sv. Prokop.
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech 3 (P-Š). Praha, Academia, 1980), 3.7. 2008