Hrady.cz
Barokní kostel a fara uprostřed průmyslové oblasti Rozběles, dnes přímou součástí továrny. Stavby z let 1732-83 představují jedinou připomínku někdejší zemědělské obce. Fara je prvním, kostel zřejmě vrcholným dílem místního stavitele J. V. Kosche.
Graficke pismenko Kostel a fara stojí u hlavní silnice z Ústí n. L. do Děčína (I/62), ve směru z Ústí vpravo mezi továrními objekty. Od hlavního nádraží (asi 1,5 km) je možno sem dojet autobusovými linkami 3, 31 a 33. V okolí je třeba být stále ve střehu.

Kostel sv. Václava v Děčíně-Rozbělesích
    Původní středověký kostel je doložen písemně poprvé k roku 1379, významnou opravou prošel roku 1579. Zanikl až roku 1788 po úplném dokončení nové stavby, v jejímž sousedství stál (poloha není zcela jistá). Jediným dochovaným hmotným pozůstatkem po něm je náhrobek zdejšího luteránského pastora Wolfganga Tschetschniga (+1613), přenesený na vnější stranu presbytáře nového kostela. Stavba nového chrámu byla slavnostně zahájena roku 1732, kvůli

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977 a http://www.svvaclav.wz.cz/, 28.6. 2008