Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 157
Klešter, Polná

Klešter

Polná
Ve skále vytesaný úvoz, dlouhý asi 150 metrů, kterým procházela Haberská stezka, obchodní cesta z Uher do Čech. Jedná se pravděpodobně o středověkou celnici – v úzkém úvoze byl počítán dobytek hnaný přes moravskou hranici do Čech.
Graficke pismenko Z původního přibližně půlkilometrového úvozu se dochovalo jen asi 150 m, větší část, navazující na starou cestu do Věžnice a Havlíčkova Brodu, byla v šedesátých letech let minulého století zavezena. Na leteckých snímcích (například na ortomapě) je však její průběh doposud zřetelný. Klešter snadno naleznete tak, že se vydáte po zeleně značené naučné stezce – buď od židovského hřbitova, nebo od rybníka Peklo. V místě ohybu úvozu je umístněna příslušná informační tabule. Samotný úvoz je bohužel neprůchodný, zarostlý velmi bujnou a žahavou vegetací.

Milan Caha, 1.7. 2008

historie

Kleštěr je u nás ojedinělá středověká technická památka. Jedná se o úzký a hluboký, částečně ve skále vytesaný úvoz, část prastaré zemské cesty – Haberské stezky – vedoucí z Uher přes Moravu do Čech. Název se odvozuje od německého „Klosteur". Ekvivalentem tohoto slova je české slovo „zárožné“, označující „pokutu z rohatého dobytka zajatého na škodě“. V tomto případě se však spíše než o pokutu jednalo o daň z dobytka, převáděného přes zemskou

Milan Caha (zdroj: informační tabule naučné stezky), 1.7. 2008