Hrad z 50. let 13. století vybudovaný biskupem Brunem ze Schaumburku. Roku 1621 dobyt a vypleněn. V roce 1820 vyhořel a poté rychle zpustl.
Středověký královský hrad na jihovýchodním valašsku,
který v minulosti střežil Vlárský průsmyk.
24.3. 2003

historie

Po vymření Přemyslovců a za nástupu krále Jana Lucemburského na český trůn byly východní Morava znepokojována vpády ambiciózního uherského magnáta Matúše Čáka Trenčanského. V roce 1314 byl patrně vypleněn vizovický klášter a ušetřeny nezůstaly ani některé východomoravské hrady (archeologicky je tato skutečnost doložena v případě hradu Rýsova nad Provodovem a zdá se, že také Brumov byl v té době poškozen). Teprve porážkou Matúšova vojska v bitvě

WEB - brumov, 24.3. 2003
    Hrad Brumov vybudoval jako zeměpanský opěrný bod proti uherské hranici olomoucký biskup Bruno ze Schaumburku po kumánských válkách v 50. letech 13. století. Byl vystavěn na horském výběžku, který souvisel s okolím jen úzkou šíjí. Hrad tvořil palác s mohutnou věží, která se dodnes dochovala (jako rohová věž) spolu s plášťovou zdí. Od počátku měl významnou strategickou funkci, neboť byl jedním z nejstarších hradů na tehdejším moravsko-uherském

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 20.4. 2004