Hrady.cz
Unikátně zachovalá židovská čtvrť založená v roce 1680. Tvoří ji 32 obytných domů, obecní neboli rabínský dům a synagoga. Město bylo uzavřeno 2 branami, mělo školu, mikve, vinopalnu a vlastní zdroj vody.
židovské město - pohled směrem k Horní bráně
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Vzácně ucelená židovská čtvrť, založená na příkaz vrchnosti v roce 1680. Před tímto rokem žilo v Polné několik židovských rodin rozptýleně v různých částech města, např., poblíž židovského hřbitova v Dolním městě, v dnešní Poděbradově či Komenského ulici (kde též stávala v domě Žida Samuela první dřevěná modlitebna). 17. září 1676 vydal kníže Ferdinand z Ditrichštejna, majitel polenského panství, dekret upravující postavení a povinnosti Židů ve městě. Původní ghetto mělo vyrůst v Dolní ulici, nakonec však vrchnost Židům vykázala prostor za Horní branou. V roce 1680 výstavba židovské čtvrti začala. V roce 1682 zde stálo 16 domů – celá ...
Milan Caha (zdroj: Jaroslav Klenovský: Židovské město v Polné. LINDA, Polná 2000), 2.7. 2008

popis

Židovská čtvrť má dvě části – původní město ve tvaru trojúhelníku ohraničující Židovské (dnes Karlovo) náměstí, a dolní náměstíčko, tzv. Rabínský plácek připojený při rozšiřování čtvrti v roce 1740. V severním vrcholu trojúhelníku město uzavírala Horní (hlavní) vstupní brána, Rabínský plácek končil Dolní branou mezi vinopalnou a obytným domem. Město tvoří 32 dnes většinou patrových domů, synagoga a rabínský dům. V čp. 400 bývala škola, v