Hrady.cz
Židovský hřbitov založený počátkem 16. století. Je na něm přibližně 900 barokních, klasicistních i novodobých náhrobků. Torzo márnice slouží jako vstup.
Mnohé pomníky byly půdní erozí i necitlivou rukou člověka vyvráceny a povaleny.
Graficke pismenko Hřbitov se nachází na břehu říčky Šlapanky na okraji polenského Dolního města v místě zvaném Pod Kalvárií. Vede k němu zeleně značená naučná stezka (například od Klešteru), případně lze odbočit ze zelené turistické značky, vedoucí z Husova náměstí v Polné Dolní branou a Nerudovou ulicí. Hřbitov je zamčený, klíč si lze vypůjčit v domě čp. 387 (po levé straně ulice Pod Kalvárií).
M.C., 30.6. 2008

historie

Židovský hřbitov byl založen na počátku 16. století. Je situován poměrně daleko od židovského města, nicméně až do druhé poloviny 17. století v jeho blízkosti, v polenském Dolním městě existovala židovská komunita. Nejstarší náhrobek pochází z roku 1683. Hřbitov byl několikrát rozšiřován, dnes se na něm zachovalo okolo 900 barokních, klasicistních i novodobých náhrobků. Obřadní síň či márnice byla zřízena ve středu východní hřbitovní zdi v roce

Milan Caha (zdroj: Jaroslav Klenovský: Židovské město v Polné. LINDA, Polná 2000), 30.6. 2008

(Pra)babička Adolfa Hitlera
    O hřbitově v Polné se traduje, že je na něm pohřbena židovská babička (podle jiné verze prababička) Adolfa Hitlera. Za její hrob je považován hrob s náhrobní deskou hlásající, že zde leží Rosalia Müller, rozená Hüttler (lze jej nalézt v severní části hřbitova zhruba uprostřed šířky hřbitovní plochy, kousek od hřbitovní zdi). Ve skutečnosti je ovšem velmi nepravděpodobné, že by se jednalo o Hitlerovu příbuznou.