Hrady.cz
Synagoga jako součást nového ghetta vystavěna v roce 1684. Jako modlitebna sloužila do roku 1943, poté skladiště. Od konce 60. let 20. století v desolátním stavu. Obnovena po roce 1989, otevřena jako muzeum v roce 2000.
synaoga z Rabínského plácku
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko První židovská modlitebna, ještě dřevěná, je uváděna v domě Žida Samuela v dnešní Komenského ulici. První zděná synagoga byla vystavěna krátce po vzniku ghetta v roce 1684. Podlehla několika požárům, vždy však byla znovu obnovena a často přestavěna a rozšířena. Dostavbou patra sousedního domu v roce 1717 vznikl židovský obecní dům a sídlo rabína. V tomto domě byla v prvním patře zimní modlitebna s třiceti místy, označována jako „malá synagoga“. Z původního barokního vzhledu synagogy se zachovala čtyři okna s lomeným obloukem a fragment nejstarší ornamentální výmalby, odkrytý při rekonstrukci v roce 1998. Jako ...
Milan Caha (zdroj: Jaroslav Klenovský: Židovské město v Polné. LINDA, Polná 2000), 6.7. 2008

popis

Synagoga má obdélníkový tvar na východě ukončeným oblou kamennou podezdívkou. Hlavní sál pro 118 mužů měl rozměr 7,5 na 13 metrů. V interiéru jsou vyznačeny různé etapy přestavby budovy. Ženskou galerii pro 80 žen nese šestice žulových sloupů. Na ženské galerii se dochovala výmalba ze dvou etap vývoje stavby – nejstarší „květinová“ výmalba a pozdější pseudogotické malby. Do mužské části se vcházelo podélnou chodbou z ulice, na ženskou galerii