Hrady.cz
Špitální kaple sloužící špitálu založenému po roce 1440 Janem Sezimou z Rochova a jeho manželkou Kateřinou z Močovic. Novogoticky přestavěna, spolu s budovou bývalého špitálu, na konci 19. století.
kostel a bývalý špitál (žlutá budova vedle kostela) od západu
© Milan Caha 06/2008
Špitální kostel spolu s dalšími historicky cennými budovami (např. dům čp. 9 s čelním volutovým štítem, zvaný podle majitelky Marii Stuartové „Stuartovský“ – dnes sídlo Husovy knihovny) najdeme v severní frontě trojúhelníkového Sezimova náměstí, pravděpodobně nejstarší části polenského podhradí.
M.C., 29.6. 2008

historie

Původně špitální kaple, sloužící špitálu založenému roku 1447 Janem Sezimou z Rochova a jeho manželkou Kateřinou z Močovic. Kaple sloužila po dobu výstavby chrámu Nanebevzetí Panny Marie jako kostel polenské farnosti. Roku 1648 byl kostel barokně přestavěn. Současnou podobu získal v letech 1892 – 1894 při puristické novogotické přestavbě podle návrhu architekta Roberta Niklíčka. V té době získal kostel nový prostý oltář, novogoticky byla

Milan Caha (zdroj: Poche a kol. Umělecké památky Čech 3 a Jan Prchal, text brožurky Polná, historické město roku 2006), 29.6. 2008