Renesanční tvrz, poslední pozůstatek zdemolovaného poplužního dvora děčínského panství. Dvůr vznikl na přelomu 60. a 70. let 16. století. Zachovalý objekt tvrze byl včleněn do nákupního centra jako jeho provozní zázemí.
Tvrz Podmokly
Stavba kolem tvrze pokračuje
Graficke pismenko Tvrz stojí přímo u hlavní silnice Ústí n. L. - Děčín (I/62), u jejího nájezdu na nový silniční most. Od děčínského hlavního nádraží je vzdálena cca 400 m, přes ulici stojí hypermarket Tesco.

Tvrz v Podmoklech
    Na rovinné terase nad soutokem Labe a Jílovského potoka byl pravděpodobně ve 14. století zřízen poplužní dvůr děčínského panství (doložen 1407). V 70. letech 16. století byl vybrán jako centrum nově vytvořeného panství, kterým měl být zaopatřen nejmladší syn Güntera z Bünau Jindřich. Výstavba tvrze zřejmě skončila po roce 1579, po Jindřichově smrti roku 1591 se znovu stala součástí děčínského panství. S ním se roku 1628 stala majetkem Thunů.

Ivan Grisa, dle Rytíři z Bünau v Čechách a v Sasku, 28.6. 2008

popis

Tvrz je dvojkřídlý objekt. Obě křídla svírají pravý úhel, uvnitř nějž stojí schodišťová okrouhlá věž s cimbuřím. V budově se zachovalo několik renesančních hřebínkových kleneb a gotických portálků, které snad přežijí i současné úpravy.
    Ivan Grisa, dle Rytíři z Bünau..., 28.6. 2008