Hrady.cz
Barokní hřbitovní kostel z let 1720–1725. Fresky od Josefa Cereghettiho, dřevořezby a kamenické práce od rodiny Morávků. Na hřbitově pohřbena Anežka Hrůzová.
© Milan Caha 07/2008
Graficke pismenko Nový polenský hřbitov byl vybudován severně od centra města v roce 1710. Vyžádalo si to zrušení hřbitova kolem kostela Panny Marie v bezprostředním sousedství hlavního polenského náměstí. V letech 1720–1725 dal na jižním okraji hřbitova polenský děkan Pavel Haberlandt postavit pozdně barokní kostel sv. Barbory. Má půdorys řeckého kříže, vybavení je barokní. Fresky na stropě vytvořil v letech 1749 až 1750 chrudimský malíř Josef Cereghetti, řezbářské práce pocházejí z dílny polenského uměleckého rodu Morávků – Martina Ignáce a jeho syna Viktora Václava. Na hřbitově je řada zajímavých a umělecky cenných náhrobků; např. náhrobek děkana Matěje Slugy z r. 1859 či pomík Anežky Hrůzové od Antonína Suchardy.
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech 3 (P-Š). Praha, Academia, 1980), 4.7. 2008