Hrady.cz
Hřbitovní kostel z pol. l4. stol., dochovány dva gotické portály. Zvětšen 1488, vypálen 1647, obnoven 1658. Poslední úprava 1910. Uvnitř fragmenty fresek z 15., 16. a 17. stol. Hřbitov z 15. stol., nachází se zde řada cenných náhrobků.
pohled od jihu
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Hřbitovní kostel sv. Kateřiny z poloviny 14. století (snad z r. 1340) na Strážném vrchu je druhou nejstarší dochovanou památkou v Polné. Původně sloužil k bohoslužbám pro obyvatele blízkého hradu. Na počátku 15. století byl u kostela zřízen hřbitov, kde byli pochováváni obyvatelé hradu a obce (dnešní čtvrti) Kateřinov, hřbitovní zeď je z let 1592 a 1593. Druhý hřbitov – pro nepokřtěné děti, lidi jiné víry a sebevrahy – byl koncem 16. století zřízen ve svahu směrem k rybníku Peklo. V roce 1488 byl kostel zvětšen, za třicetileté války – roku 1647 – byl vypálen švédskými vojsky a v roce 1658 byl opraven. Roku 1785 byl zrušen ...
Milan Caha (zdroj: Poche a kol. Umělecké památky Čech 3 a Jan Prchal, text brožurky Polná, historické město roku 2006), 29.6. 2008

popis

Jednolodní kostel s pětibokým presbytářem. Z gotické podoby kostela se dochovaly dva pozdně gotické lomené portály (na západním průčelí a jižní zdi lodi) a okna v presbytáři. Uvnitř jsou fragmenty fresek z 15. století znázorňující Krista a sv. Kateřinu a dále fresky polenského malíře Jiříka Jircháře z přelomu 16. a 17.století. Na hřbitově je řada náhrobků významných osobností Polné. Jsou zde pohřbeni např. Břetislav Rérych, zakladatel