Barokní kaple Panny Marie Pomocné z r. 1726 stála původně na protější straně ulice jako součást tzv. selského hřbitova. Na nynější místo byla přesunuta r. 1927 při novodobé úpravě prostranství zrušeného hřbitova. Kaple se vyznačuje bohatou sochařskou výzdobou v rozích, nad portálem i ve štítě.
Kaple Panny Marie Pomocné
Kaple stojí mezi kostelem sv. Václava a Blažeje a budovou magistrátu (dříve okresní úřad).

historie

Barokní kaple Panny Marie Pomocné z r. 1726 tvořila původně součást tzv. selského hřbitova založeného koncem 16. století. Hřbitov byl v 19. století zrušen a r. 1879 přeměněn na park a náměstí Theodora Körnera. Později upravená plocha s kaplí překážela novodobé výstavbě a proto byla kaple r. 1927 přesunuta na protější stranu ulice do sousedství kostela sv. Václava a Blažeje. Nyní stojí na počátku ulice 28. října vycházející z Masarykova náměstí k

Jiří Špaček (s využitím informací různých internetových stránek), 20.5. 2015

popis

Čtvercová kaple se zaoblenými rohy, s bohatou štukovou a sochařskou výzdobou. Z ulice (od západu) přístupná zamřížovaným portálem.

Děčín  (DC)
    Děčín