Hrady.cz
Původně gotický, po vypálení Švédy barokně přestavěný kostel zcela zničen při požáru města r. 1749. Nově vybudován pozdně barokně v letech 1754-1778, ale zrušen Josefem II. Využíván jako skladiště, znovu vysvěcen r. 1878. Po další opravě v letech 1975-1992 slouží jako filiální při děkanství Děčín I.
Kostel sv. Václava a Blažeje
© Jiří Špaček, 04/2015
Graficke pismenko Kostel stojí při severním okraji Masarykova náměstí u silnice I/62 do Hřenska. Nejbližší železniční stanice Děčín-východ je vzdálena asi 500 m, na náměstí jsou zastávky linek místní MHD a parkoviště (placené). Na opačném konci náměstí upoutá novogotická budova býv. radnice (nyní sídlo okresního soudu) přestavěná ze středověkého domu, uprostřed je secesní kašna z r. 1907.

historie

Počátky kostela sv. Václava a Blažeje jsou nejednoznačné. Starší prameny uvádějí, že kostel existoval již r. 1310. Podle posledního archeologického průzkumu, který proběhl v interiéru po roce 1980, lze doložit existenci pozdně gotického kostela na konci 15. století za majitele panství Zikmunda z Vartenberka. Zřejmě však měl staršího předchůdce. Roku 1642 byl kostel vypálen Švédy, ale roku 1650 již byl obnoven raně barokně a vybaven v témže

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1 a informační tabule na kostele (doplňky a aktualizace Jiří Špaček 2015), 28.6. 2008

popis

Pozdně barokní trojlodní kostel s mírně odsazeným presbytářem je orientován k východu. V ose západního průčelí stojí věž, zakončená cibulovou bání. Vnější fasáda je barokní, bohatě štukově zdobená. Trojlodí tvoří stejně vysoké lodě, přičemž boční jsou výrazně kratší, s emporami. Okna jsou umístěna ve třech patrech. Vnitřní zařízení je převážně barokní, zčásti přeneseno z jiných zrušených kostelů. Hlavní oltář byl pořízen v 70. letech 19.

Ivan Grisa (aktualizace a doplňky Jiří Špaček 2015), 28.6. 2008