Moje místa 0
Zaniklá tvrz v blízkosti bývalého hospodářského dvora, při jižním okraji obce, prvně připomínaná r. 1351 a naposledy roku 1380.
pohled od severovýchodu na předpokládané místo tvrze, v pozadí budovy zrušeného dvora
Graficke pismenko Pravděpodobné místo dnes již zcela zaniklé tvrze v Troubkách najdeme asi 500 m jižním směrem od kostela, v místě bývalého dvora čp.1, v části obce zvané "na Pustým", v ulici "U Dvora".
Ondřej Štěpánek, 8.11. 2008

historie

Stavitelé tvrze nejsou z dostupných pramenů známi. Prvně se Troubky připomínají roku 1348 v držení mocného rodu pánů z Kunštátu, kdy je držel Gerhard z Kunštátu. Ačkoliv se tvrz výslovně nepřipomíná, v této době nejspíše již stála. Gerhard z Kunštátu Troubky buď zdědil (Kunštátové totiž působili v úřadech příslušných ke královským hradům v Olomouci a Přerově) nebo je vyženil. První písemná zmínka o tvrzi pochází až z roku 1351, když zdejší

Ondřej Štěpánek podle M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, zámků a tvrzí-dodatky, Libri, 2007, 8.11. 2008

popis

Pravděpodobné místo tvrze lokalizuje jak místní tradice a místní název "na Pustým" (dnešní ulice "Pusté"), tak zejména bývalý hospodářský dvorůr připomínaný roku 1355, zlikvidovaný až v polovině 20. století. Na indikační skici z roku 1833 je dvůr zachycen ještě plně funkčí. Dvůr tedy stál v době, kdy je zdejší tvrz zmiňována a tvořil bezpochyby její hospodářské zázemí. Pravděpodobnou polohu a přibližný rozsah tvrze lze určit pomocí zakřivení