zámek Niesytno

Płonina, Nimmersath
Hrad s obytnou věží s břitem postaven na skále nad vsí Płonina zřejmě v konci 14. stol. von Czirny, o sto let později rozšířen o palác von Zedlitzy, těm patřil do r. 1661. V pol. 16. stol. pod skálou přistavěn renesanční zámek, dnes vše v ruinách.
Niesytno - rekonstrukce
Graficke pismenko Zříceniny hradu a přilehlého zámku v obci Płonina leží asi 5 km téměř západně od Bolkówa (cca 20 km východně od města Jelenia Góra). Prvotní hrad je usazen na břidlicové skále v Kaczawských Górach ve výšce 550 m n. m., ruiny zámku se rozkládají pod ním.
Ivka, 11.7. 2008

Nepřístupnost
    Hrad/zámek je celý v rekostrukci a několik let ješte bude, takže je nepřístupný. Možnost je pouze všední den, kdy vám stavebníci, když tam jsou dovolí se podívat kolem hradu/zámku.
    Jan Pospisil , 6.7. 2016

historie

Stavební vývoj hradu není přesně znám, neboť nebyl proveden žádný fundovaný průzkum, který by upřesnil dataci jednotlivých stavebních etap. Proto je také nejistá doba jeho vzniku i stavitel. Stavba bývá připisována rodu von Czirn v počátku 14. století. V roce 1307 je zmiňován svídnický dvořan Conrad de Czirna jako vlasník vsi Płonina, v roce 1349 byl purkrabím na nedalekém Bolkowě. Pro existenci hradu v tomto období však neexistují žádné přímé

Ivka, 11.7. 2008

popis

Původní přístupová cesta byla částečně vylámána ve skále a začínala na jihu, pravotočivě stoupala po svahu, končila na nádvoří dolního hradu mezi palácem na severu a srázy na východě i západě. Prvotní hrad tvořila pouze věž a úzký příhrádek, kam stoupala úzká pěšina. Obytná polygonální věž v nejvyšší poloze má stěny jen necelý metr silné. Pod ní jsou dvě patra sklepů částečně vysekaných ve skále, dnes nejsou přístupné. Dvoupodlažní věž měla