Sklepní ulička slováckého městečka Čejč posetá vinnými sklípky lákajícími k příjemnému posezení u sklenice vína. Jedná se o soubor lidových staveb ožívajících zejména v době vinobraní.
Sklepní ulička Čejč
Sklípek s podkrovím
Graficke pismenko Búdy, jak se zde vinným sklepům říká (někdy také lisovňa či presúz), se nacházejí v lokalitě „Pod horů“ sevřené kopci Ždánských a Hrubých vinohradů. Sklepy jsou většinou přestavěny v první polovině 20. století, jelikož na přelomu tohoto století vinařství v Čejči utrpělo. Starší sklepy byly postaveny z nepálených cihel (kotovic). Střecha byla došková s prostorem na skladování sena. Současné sklepy jsou přízemní i jednopatrové drobnější stavby zejména se sedlovou střechou. Při vchodových dveřích jsou pestře malované žudry zdobené malérečkami. V horní části sklepu se nachází lisovna, místnost určená k posezení s přáteli a někdy ...
Michal Kiesel, 27.6. 2008

Hodonín  (HO)