Kaplička postavena v místech nálezu dřevěné sošky Panny Marie. Kaplička vykradena v roce 1994, znovu vysvěcena v srpnu roku 1995 biskupem J. Kouklem.
kaplička na Mariánské Hoře
Graficke pismenko Stará lidová církevní památka postavená k poctě panny Marie, jejíž dřevěnou sošku vyoral zdejší usedlík p. Bittner. Na památku této události bylo místo nazváno "Mariánská hora" a postavena nevelká kaplička.
Soška byla v této kapličce umístěna až do roku 1994, kdy byla uloupena a interiér kalpičky s oltářem hrubě poničen. Péčí zdejších osadníků, místního obecního úřadu a farníků byla kaplička znovu obnovena. V srpnu roku 1995 byla biskupen J. Kouklem znovu vysvěcena a bude podle možností nadále udržována tak, aby zůstala nejen cennou pmátkou dob dřívějších, ale půvabnou a rázovitou součástí tohoto krásného koutu naší země.
Cedule u místa, redakčně upraveno., 16.11. 2007

Liberecký kraj