Kostel postaven v l. 1685–87. Věž přistavěna roku 1706 a sakristie roku 1842. Koncem 19. st. kostel rekonstruován a upraven v novorenesančním stylu. Poslední rekonstrukcí prošel r. 2006.
Kostel sv. Anny v Jablonci nad Nisou
© Pavel Vítek 06/2008
Graficke pismenko Kostel sv. Anny se nachází v centru města, asi 200 m západně od Dolního náměstí. Kostel je využíván pro pořádání různých kulturních akcí, koncertů, výstav a podobně.
Proti kostelu v Kostelní ulici stojí bývalá fara, postavená počátkem 18. století. K faře bylo přeneseno z obce Rádlo sousoší Getsemanské zahrady pocházející z roku 1829.

historie

Kostel sv. Anny byl postaven v letech 1685 – 1687. V západním průčelí kostela je vyzdvižena věž, která byla ke kostelu přistavěna roku 1706 a sakristie přistavěna roku 1842. Koncem 19. století byl kostel rekonstruován a tehdy byl upraven v novorenesančním stylu. Poslední rekonstrukcí kostel prošel v roce 2006.
    Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (A-J), Academia Praha 1980, 14.7. 2008
    Kostel je od roku 2003 v majetku města Jablonec nad Nisou. Do roku 2006 proběhla jeho rozsáhlá rekonstrukce, která vedla ke změně funkce na prostor pro výstavy a koncerty při zachování četných prvků kostelního inventáře. Byly instalovány nové třímanuálové varhany. Kostel je aktuálně ve správě obecně prospěšné společnosti Městské divadlo Jablonec nad Nisou.

popis

Kostel sv. Anny je jednolodní stavba obdélníkového půdorysu, vystavěná původně v barokním stylu. Polygonální presbytář je sklenut valeně a zdoben lunetami. Zařízení kostela pochází z 19. století. Před kostelem se nachází barokní socha Panny Marie.

Liberecký kraj
     Jablonec nad Nisou  (JN)