Původně gotický, mnohokrát přestavěný farní kostel. S místním zámkem spojen dlouhou krytou chodbou.
Západní průčelí
Graficke pismenko Kostel tvoří dominantu celého městyse. Stojí na západní straně náměstí u někdejší hlavní ulice od Vlašimi (Jirsíkova), poměrně vysoko nad zámkem. Nejbližší železniční zastávka Kácov zastávka (cca 400 m), autobusová zastávka i možnost parkování na náměstí. Přímo kolem kostela vede červená turistická značka, nedaleko je místní pivovar s možností ochutnávky své produkce.

Kostel Panny Marie v Kácově
    Pochází ze 14. století, přestavěn barokně v polovině 18. století, roku 1819 postaven dnešní empírový presbytář, roku 1845 poničen vichřicí, trojlodí a věž pak roku 1862 důkladně přestavěny.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 22.6. 2008

popis

V současné podobě se jedná o neslohový trojlodní kostel se západní hranolovou věží a východním obdélným presbytářem s okosenými rohy. Vnější vzhled velmi jednoduchý, stěny členěny jen okny s kulatými záklenky. Valbová střecha na trojlodí i nižším presbytáři, na něm sanktusík. Věž kryta jehlancem, hlavní římsu prostupují hodiny. Lodě i presbytář sklenuty plackami, v celé šíři západní stěny trojlodí kruchta. Hlavní oltář barokní, ostatní zařízení

Kutná Hora  (KH)
    Kácov