Památník Antonína Dvořáka

bývalý špitál; Zlonice
Památník Antonína Dvořáka v budově barokního špitálu z r. 1745, připisovaného Kiliánu Ignáci Dientzehoferovi. Vedlejší barokní budova z r. 1759, takzvaná Varhaníkovna, slouží jako památník Dvořákova učitele Antonína Liehmanna.
přední průčelí
© Milan Caha 06/2008
4. srpna 1693 zemřela majitelka zlonického panství Eliška Maximiliana Valkounová z Aldaru, rozená Konická z Čachrova. Ve své závěti odkázala 3000 zlatých na zřízení špitálu ve Zlonicích. Když Zlonice koupili Kinští, rozšířil hrabě Filip Josef Kinský původní nadaci a v roce 1745 nechal vystavět dnešní špitální budovu. Tato hodnotná barokní stavba je připisována Kiliánu Ignáci Dientzehoferovi, autorovi dalších staveb na zlonickém panství. V roce 1954 byl péčí "Vlastivědného kroužku Zlonicka" špitál zrekonstruován a byl v něm zřízen Památník Antonína Dvořáka. Exponáty spolek získával postupně z depozitářů i od soukromých dárců, včetně darů skladatelova syna ing. Otakara Dvořáka. V roce 1984 byla zpřístupněna vedlejší barokní budova, ...

Kladno  (KL)