Moje místa 0
Barokní fara z l. 1750 – 1752, postavená J. F. Hűbnerem podle projektu K. I. Dientzenhofera. V roce 1916 povýšena na děkanství.
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Stará fara stála severněji, přibližně uprostřed dnešní děkanské zahrady.V roce 1521 zde působil jako duchovní správce kronikář Václav Hájek z Libočan. Stará budova byla přestavěna v roce 1701, ale již o padesát let později byla zahájena stavba zcela nové, pozdně barokní fary. Na objednávku faráře Jana Adama Svobody ji stavěl stavitel J. F. Hűbner podle návrhu K. I. Dientzenhofera. Dokončena byla roku 1752. V roce 1916 byla fara povýšena na děkanství.
Obdélníková patrová stavba se středním rizalitem, kryta mansardovou střechou připomíná dispozicí Dientzenhoferův pavilon v Praze na Smíchově. Její hlavní – severní – průčelí je orientováno do zahrady, neboť v době stavby ještě neexistovala dnešní Pejšova ulice.